Kovina je zapletena: prevodna, reaktivna in sestavljena iz kemikalij in zlitin, zato bo pri iskanju rotacijskega ali laserskega stroja za označevanje kovin najboljša rešitev odvisna od vrste kovine, ki jo boste gravirali:

 • nerjavno jeklo
 • aluminij
 • eloksirani aluminij
 • kaljene kovine
 • jeklena zlitina
 • titan in titanove zlitine
 • karbidi
 • medenina
 • baker
 • dragocene kovine
 • prevlečene kovine

Zakaj označevati kovino?
Kovinsko graviranje se uporablja za označevanje besedila, logotipov, slik, številk, 2D kod, seznam je neskončen. Še večja pa je industrija označevanja kovin pri nakitu, medicinskimi pripomočki, avtomobilizmu, letalstvu in energijo.

Naše lasersko označevanje in graviranje poteka brez stika in ne zahtevata predhodne ali naknadne obdelave. Rezultat je trajna, odporna in visoko kontrastna oznaka z zelo visoko ločljivostjo in seveda brez poškodb kovine.

Rotacijsko graviranje odreže kovino z rezkarjem za graviranje, podobno kot vrtalnik. To omogoča tako graviranje kot rezanje (na nekaterih kovinah) in se široko uporablja v vseh panogah, od graviranja nakita do rezanja nadzornih plošč.

Neposredno označevanje delov z igličnim ali vlečenjem se izvede zahvaljujoč volframovemu karbidu, ki pride v stik s površino in deformira material zaradi niza udarcev, ki tvorijo končno oznako.

Gravotech ima bogate izkušnje na področju označevanja kovin in s svojim strokovnim znanjem vam pomaga najti najboljšo rešitev za graviranje kovin, ki bo ustrezala vašim potrebam. Obstaja veliko različnih vrst kovin in za vsako od njih imamo strojno rešitev.

Lasersko graviranje kovine

Lasersko jedkanje se lahko uporablja na široki paleti materialov. Lasersko graviranje se pojavi, ko toplota žarka stopi samo površino materiala in ne prodre v celoti v material.

Velika moč laserja uporablja visoko toploto za taljenje le površine materiala. Na vgraviranih območjih se včasih tvorijo oksidi, zaradi česar so oznake jasnejše in vidnejše. Laser spremeni svojo odbojnost in izboljša kontrast. Odstrani zelo malo materiala.

Izvaja se lahko na surovih, eloksiranih ali prevlečenih kovinskih površinah. Svetlobno graviranje kovin in oksidov. Odstrani manj kot .001” materiala. Označevanje visoke hitrosti. Deluje na vseh kovinah.

Kadar označene komponente zahtevajo predelavo ali dodatno barvanje in je material grob, je treba lasersko graviranje nanesti globlje v material.

Laser med graviranjem ustvari visoko toploto, kar povzroči, da material izhlapi. To ustvarja votlino na površini, ki je opazna na oko in na dotik. Priporočljivo je, če je lasersko označevanje izpostavljeno obremenitvam po obdelavi (kot je peskanje za tlačno ulivanje).

Hitra fuzija in izhlapevanje materiala. Spreminjanje globine se doseže s številom prehodov. Delajte samo z izpolnjenimi pisavami/oblikami.

Žarjenje

Žarjenje segreje material lokalno na tik pod njegovo tališče. To ustvarja oksidne plasti na površini obdelovanca, ki so povezane s kovinskimi žarilnimi barvami. Prav tako je prednostna metoda, kadar je potrebno natančno prileganje ali se je treba izogniti izbočenju materiala.

Žarite lahko le kovine, ki spremenijo barvo pod vplivom toplote in kisika, torej jekla in titan, ne pa aluminija ali barvnih kovin. Na splošno je oksidna plast črna, lahko pa ima tudi druge barve za žarjenje. Barva je odvisna od temperature segretih plasti. Površina materiala med žarjenjem ostane enakomerna, ker se z nje nič ne odstrani. Sprememba barve se doseže samo z lokalnim segrevanjem materiala. Toplota običajno prodre 0,02 do 0,03 mm globoko v kovinsko površino.

Črno označevanje

Black marking is a marking process that produces very high-contrast, dark markings. This structured surface reduces the amount of light that is reflected, and the result is a deep, matt blackening of the marking, which appears the same when viewed from any angle. This makes the marking non-abrasive. Black markings are ideal for rust-free stainless steels, titanium, copper and brass.

ZAHTEVAJ DEMO

Small signage done with acrylic cutting machine

Chess set made by acrylic cutting

Letter cut with mechanical engraving machine

Letter cut with mechanical engraving machine

Letter cut with mechanical engraving machine

Pri strojih za graviranje kovin vlečemo diamantno orodje po površini materiala, da dobimo lahkotno in zelo estetsko oznako. Pri tem ne nastane noben odrezek in izguba teže materiala je nepomembna, kar je pomembno predvsem pri nakitu.

Ta postopek označevanja se lahko uporablja tudi za zelo trde zlitine, kot so jeklo, nerjaveče jeklo ali železo in seveda tudi za mehkejše kovine. Idealen je za označevanje (oznake) in personalizacijo. Utor, ustvarjen v delu, lahko zapolnimo tudi z lakom ali voskom, da dobimo visok kontrast ali barvo.

CNC stroji za graviranje kovin, material se odstrani z rezalnimi orodji, «rezalniki za graviranje» različnih velikosti in oblik.

CNC se uporablja za izrezovanje oblik v kovini, na primer za nadzorne plošče, ali za rezkanje 3D oblik, kot je ustvarjanje vročih žigov, vložkov kalupov ali izdelava mehke kovine na splošno. To tehnologijo je mogoče uporabiti tudi za pridobivanje besedila, številk ali logotipov, ki so globoko vgravirani v del, ne glede na to, ali gre za identifikacijo (neposredno označevanje delov) za namene personalizacije.

Ta postopek označevanja zagotavlja odlične nekontrastne rezultate tako pri rezanju kot rezkanju, in celo naši majhni graverji lahko opravijo delo v mehki kovini, kot sta aluminij ali medenina.

Naši pnevmatski stroji za pikasto označevanje so najboljši za označevanje aplikacij, ki zahtevajo zelo kratek čas cikla za izpolnjevanje zahtev glede hitrosti v industrijskih sektorjih.

Elektromagnetni označevalni stroji so bolj primerni za aplikacije, ki zahtevajo veliko natančnost in doslednost. Posebej učinkovit je za označevanje kode DataMatrix. Elektromagnetni označevalni stroj s pikami je zelo natančna rešitev za označevanje, ki izpolnjuje zahteve glede sledljivosti in identifikacije.

Naši stroji za pikčasto kovinsko označevanje so ekonomični z jasnim označevanjem in označujejo dvakrat hitreje kot drugi pikasti stroji.

Silent with aesthetic and amazing results, scribing machines are used in all industrial operations, subject to noise level limitations: for marking large metal components (beams, rails, chassis and exhaust pipes etc.) for marking V.I.N. numbers (Vehicle Identification Numbers) on cars, motorbikes and heavyweight vehicles, etc.

This is the solution with the best marking/speed depth ratio. It provides high quality marking. It was developed for heavy industrial applications, our systems are durable and require very little maintenance.

ZAHTEVAJ DEMO

Dot peen metal engraving

Inside ring engraved with rotary engraving machine

Metal identification and traceability – dot peen engraving

Metal plate engraving with rotary engraving machine

Gravotech – metal marking machine