Jeklo je najbolj razširjen material, kot surovina ali kot sestavni del industrijskih delov, zlasti v avtomobilski industriji. Zdaj so na voljo nove vrste jekla z izboljšanimi mehanskimi lastnostmi, kot so eloksirano jeklo, ogljikovo jeklo, nerjaveče jeklo, ki jih je mogoče enostavno označiti, identificirati, zaslediti z našimi rešitvami Gravotech.

Gravotech ima bogate izkušnje v industriji graviranja jekla in s svojim strokovnim znanjem vam pomaga najti najboljšo rešitev za vaše potrebe označevanja.

Na voljo so različne metode označevanja:

Lasersko graviranje jekla se izvaja brez stika z obdelovancem in ne zahteva predhodne/naknadne obdelave. Rezultat je trajna, odporna, visoko kontrastna oznaka z visoko ločljivostjo in brez poškodb jekla. Laserji za graviranje jekla, lahko markirajo od najbolj surovega do najbolj poliranega jekla, so prilagodljivi in ponujajo veliko možnosti označevanja, graviranja, jedkanja in žarjenja. To je idealna tehnologija za visoke hitrosti označevanja in površinskega graviranja na jeklu.

Gravotech vam lahko sledi v vseh vaših projektih in ponuja laserske in rotacijske rešitve, popolnoma prilagojene temu mehkemu materialu. Z našimi rešitvami lahko označite, gravirate, izrežete, spremenite in prilagodite svoje dele.

Na okvirju fotografije. Uporablja se lahko tudi za druge namene, na primer za označevanje oken ali identifikacijo na očalih.

Neposredno označevanje delov z igličnim označevanjem, se izvede s pomočjo igle iz volframovega karbida, ki pride v stik s površino in deformira material, zahvaljujoč vrsti udarcev, ki tvorijo končno oznako. Rezultat je čitljiva, odporna, trajna, nekontrastna oznaka, ki je lahko pred in po obdelavi (barvanje, cinkanje itd.). Idealna je za industrijsko uporabo, je hitra in zanesljiva rešitev označevanja, idealna za identifikacijo in sledljivost vseh jeklenih delov.

Tehnologija scribing uporablja karbidno konico ali diamantno konico za nanašanje trajnih oznak neposredno na najtrša jekla (do 62HRC) z dolgo življenjsko dobo. Za razliko od dot peen konica ne vibrira, ampak drsi po površini, rezultat je bolj jasen in privlačen. Prednost tega postopka je, da je zelo tih na jeklenih delih z visoko resonanco, kot so cevi, pločevine in tako naprej. Rotacijsko graviranje se izvaja z rezalnim orodjem z vrtenjem in odstranjevanjem materiala rezino za rezino zahvaljujoč hitremu vretenu.
Rezultat je globoko vgravirano besedilo, številke ali logotipi in dolgo obstojno. Uporablja se lahko tudi za vrtanje ali lahko rezkanje.

Kako gravirati jeklo?

Lasersko jedkanje

Lasersko graviranje se pojavi, ko toplota žarka stopi samo površino materiala in ne prodre v celoti v material. Zahvaljujoč temu postopku se naredi lasersko označevanje nekaj milimetrov globoko. Visoka moč jeklenega laserskega graverja ustvarja visoko toploto za taljenje površine materiala. Na vgraviranih območjih se včasih tvorijo oksidi, zaradi česar so oznake jasnejše in vidnejše. Značilnosti postopka laserskega jedkanja Za enostavno vključitev postopka označevanja v proizvodni proces mora lasersko graviranje izpolnjevati zahteve glede hitrosti. Zahvaljujoč laserju se hrapavost materiala neposredno spremeni, površina pa postane kontrastna, oznaka pa ustvarja izbokline.

Graviranje

Kadar označene komponente še vedno zahtevajo predelavo ali dodatno barvanje in je material grob, je treba laserske gravure nanesti globlje v jeklo. Jekleni laserski graver med postopkom graviranja ustvarja visoko toploto, kar povzroči, da material izhlapi. To ustvari votlino na površini, ki je zaznavna za oko in na dotik. Zato je še posebej priporočljiva, kadar je lasersko označevanje obremenjeno s postprocesnim stresom. Značilnosti postopka laserskega graviranja Graviranje pred obdelavo zahteva veliko moč in več prehodov za pridobitev oznake za zadostno globinsko oznako v materialu.

Laserska ablacija / označevanje poliranja

Delna odstranitev tanke plasti s površine materiala, ki omogoča kontrastno označevanje na temni površini. Površinska obdelava in čiščenje: Odstranjevanje barve, premaza, prahu in rje s čistih površin. S pravimi nastavitvami in pravo izbiro laserske tehnologije je označevanje mogoče doseči z ablacijo. Hitro gibanje skupaj z zmerno močjo se običajno uporablja za natančno odstranjevanje zgornje površine materiala. Površina, ki jo je treba odstraniti, absorbira lasersko energijo in nato izhlapi, da razkrije površino materiala.

Značilnosti postopka laserske ablacije

Ablativno označevanje ima več prednosti, saj ne prodre v material. Na material je malo toplote, poleg tega pa je postopek čiščenja površine brezkontakten, okolju prijazen, natančen in hiter.

Gravotech ponuja 2 rotacijski tehnologiji za označevanje podatkovne matrike, graviranje besedila in številk:

Stroji za označevanje s pikami omogočajo vidno, hitro in trajno označevanje, ki zagotavlja popolno in neprepustno sledljivost vaših delov. Nudimo celotno paleto pisal za doseganje lahkotnega do globokega graviranja, oznake od ravne do neravne površine.

Označevalni stroji za črtanje omogočajo natančno, globoko in tiho graviranje. Pisalo prodre v material in nato, premaknjeno od oznak X do Y, nariše površino dela in izvede označevanje. Prednosti pikanja/piskanja po aluminiju:

  • Čista raztopina, brez previdnostnih ukrepov: brez prahu, brez hlapov.
  • Dosledno označevanje ne glede na vrsto aluminija.
  • Najboljše razmerje globina označevanja/čas cikla med vsemi možnimi rešitvami označevanja na trgu.
  • Globina označevanja do 0,5 mm.
  • Dolga življenjska doba orodja, saj je aluminij zelo mehak.
  • Najnižji obratovalni stroški na trgu.
  • Robusten stroj, ki lahko označuje aluminij z visokimi temperaturami, tako po valjanju kot po ekstruziji.

Zahteve za rezkanje jekla se uporabljajo za visokofrekvenčna vretena z močnim navorom in zelo čvrstim držalnim orodjem (vreteno s kleščem), da se izognemo vibracijam. Poleg tega ta aplikacija potrebuje orodja, namenjena trdoti jekla s posebnim ostrenjem (razpon Percut za vrtanje, obseg Twincut za graviranje).

Rezkanje jekla ustvarja odrezke, ki jih je treba odstraniti. Ker rezkanje jekla zahteva mazanje, je nemogoče namestiti standardni zbiralnik odrezkov, ki neposredno odstrani odrezke. Odstranjevanje odrezkov se lahko izvede tudi s sistemom mazanja s topnim oljem, ki prenaša sekance in prah, da jih zbere v pladenj. Gravotech ponuja ta dodatek.

Rotacijska tehnologija lahko doseže skoraj vsako globino, lahko naredite več prehodov, da odstranite nekaj plasti materiala.

ZAHTEVAJ DEMO

Direct part marking on metal

Plexiglass etching : decorative items creation

Interior and exterior signages made of acrylic

Gravotech consumables allows many possibilities

Acrylic laser engraving is ideal for small signage